Restoran -Kafana Kod Pera na Bukovicu, je najstariji objekat ovog tipa u Crnoj Gori koji je dobio dozvolu za rad davne 1881. godine I od tada gotovo bez prekida posluje.

 

Kafana je u vlasnistvu porodice Milosevic, koji su I njeni osnivaci. Naziv Kod Pera na Bukovicu je dobila u cast jednog od glavnih osnivaca, Pera Milosievica, koji je ovu kafanu proslavio na Balkanu I sire. Nakon njegovog penzionisanja posao nasljedjuje njegova snaha Zorka koja je dugi niz godina bila vlasnik,pa ovu kafanu po nekad u narodu zovu “U Zorke” . Poslije Zorkinog penzionisanja tradicija se nastavlja,te je sadasnji vlasnik njen sin Branislav.   Zaposleni su iskljucivo clanovi porodice, pa je I prijem gostiju I ophodjenje prema njima domacinko.

 

Kafana Kod Pera na Bukovicu se nalazi u selu Njegusi, uz stari put koji vodi od Cetinja preko Njegusa do Kotora (15km iz pravca Cetinja I 30km iz pravca Kotora),na 1150mnv u prirodnom planinskom ambijentu. Posjeduje tri terase koje se nalaze u hladovini brijesta,lipa i tresanja,sa kapacitetom od 220 mjesta za sjedanje. U unutrasnjosti kafane,koja je osala gotovo ne taknuta svih ovih godina,moze se smjestiti tridesetak osoba. Raspolaze parking prostorom pogodnim i za autobuse.  U sklopu objekta postoji i stara susara u kojoj se suhomesnati proizvodi pripremaju na tradicionalan nacin,a gosti imaju mogucnost da je obidju i da,uz casicu domace lozove rakije,cuju nesto o procesu pripreme ovih proizvoda.

 

U kafani Kod Pera na Bukovicu se nude tipicni domaci njeguski specijaliteti poput prsuta,sira,kobasice…kao I specijalitet kuce Medovina (pice pripremljeno na bazi meda sa niskim procentom alkohola).Takodje su u ponudi I jela po narudzbi koja se u naprijed narucuju.

Osoblje se sporazumijeva na :    engleskom, italijanskom, francuskom, njemackom i ruskom jeziku.

Ukoliko zelite da se odmorite i da se opustite u prirodnom planinskom ambijentu, mi vam nudimo ugodan boravak.

Advertisements